torstai 18. tammikuuta 2018

Hyönteisiä ruokapöytään

Tällä hetkellä hyönteisruuan myynti ja markkinointi on kiellettyä, mutta tulee voimaan kunhan säädäntö Eu tasolla saadaan kuntoon, ensi vuonna pitäisi tulla voimaan asetus jolloin hyönteisruuan myynti sallitaan luvan varaisesti. Voisiko tämä olla tulevaisuuden ala? Itse olen kasvattanut jauhomatoja ja kotisirkkoja lemmikeilleni jo vuosia sitten. Eipä käynyt mielessäkään, että itse niitä söisin.  Kotisirkat ovat hauskoja sirittäjiä, viihtyvät asunnoissakin, mutta luulenpa, että harva niiden ääntä jaksaa kodissaan kuunnella. Jauhomadot ovat hiljaisia kiemurtelijoita. Molemmat kuitenkin haisevat, minusta niiden kasvatusrasioista lähtee kissanpissaa muistuttava pistävä haju.
Ehkä se haju ei ole päällimmäisin este niiden kasvatukselle, haisevathan siat, lehmät ja kanatkin.
Mietin tässä mikä on se pointti miksi niitä haluttaisiin ruokapöytään, onko kyseessä jokin ohi menevä villitys? Tuskin niiden hinta tulee olemaan kovin alhainen ja voiko sirkat ja madot olla hyvän makuisia. Miksi niitä joku haluaisi syödä, kun elintasomme riittää "parempiinkin" ruokiin.
Suomalaiseen ruokakulttuuriin ei ole kuulunut hyönteiset ja luulen etteivät tule kuulumaan tulevaisuudessakaan.
Miten nuo kodinkukkaset, muistan mummolan rehevän ,keltakukkaisen vaahtera-aulion eli kiinanlyhdyn sekä ikkunan edessä säleikössä kiipeilevän posliinikukan. Minullakin on yksi kukkanen ilmaantunut ikkunalaudalle lisää, rahapuu. Oli pakko ostaa, kun sen lehdet olivat punareunaiset, joita en ollut ennen nähnyt. Vielä olisi paikka rönsyliljalle vitriinin päälle roikumaan, sitten on kukkakiintiö täynnä tässä kodissa :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti